BlogPlusz
Friss bejegyzések
2017.11.05. 16:00
2017.11.01. 07:00
2017.10.30. 08:00
2017.10.28. 12:00
2017.10.27. 07:00
Friss hozzászólások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Állatvédelem

 

Mindig is tudtam, hogy létezik az a tevékenység a világunkban, melyről nem beszélünk, de ha azt mondjuk, hogy állatkísérletek, az semmi jót nem jelenthet. Ennek ellenére évekig abban a tévhitben éltem naivan, hogy erre az elavult módszerre úgysincs szükség már a mindennapokban, miért is alkalmazná ezt bárki? Ekkor jött akaratlanul velem szemben egy PETA cikk, melyben egy hófehér nyuszi nézett rám, szemében a világ minden fájdalmával, és a meggyötört kis testén is látszottak a sérülései, nem csak a lelkében. A mellett, hogy gyorsan túlpörgettem a cikken a felkavaró kép láttán, a gondolataimat nem sikerült ilyen gyorsan elterelni. Csak mozgatott a téma, hogy mi is lehetett ez, mégis ki engedi ezt meg? Erőt véve magamon, visszagörgettem az érintett bejegyzéshez, ahol ugyan angolul voltak a szívszorító és megdöbbentő sorok megfogalmazva, már az akkori tudásom is elegendő volt ahhoz, hogy bizony megértsem, a képen szereplő látvány az a mi kényelmünk, vágyaink és hiúságunk miatt történt. Az a nyuszi épp egy kozmetikai cégnek a termékét, vagy összetevőit viselte bőrén, mely a történtek alapján közel sem volt megfelelő még semmilyen célra. Felmerül a kérdés, hogy abban a világban, ahol az emberek az űrben tanulmányozhatják az ismeretlent vagy ahol az orvostudomány folyamatosan fejlődik, miért végzik ezt a szörnyű tesztelési módszert? Attól a perctől, nem voltam hajlandó indokként elfogadni, hogy a biztonságunk érdekében, hiszen számtalan kémiai kísérlet létezhet már erre a célra, ezeregy ismerettel rendelkezünk a témában és mégis valaki azért születik, hogy a sorsa azon múljon mennyire jó is egy kezdetleges termék? A napjai és az élete is attól függ, hogy az adott reggelen éppen őt veszik-e ki a ketrecből vagy sem. Sajnos életünk több területén is találkozunk e fajta kísérletekkel, a blogom mégis a kozmetikai iparban folyó történéseket öleli fel, hisz ennek a témának jártam jómagam is részletesebben utána, és úgy gondolom ez az ipar, ahol mi, fogyasztók is, a döntésünkkel részese lehetünk a fejlődésnek. Az oldalon megjelenő termékek és márkák ismertetése is ezt a célt fogja szolgálni, ugyanis nem az ellentábort képviselő cégeket szeretném rossz színben feltűntetni, hanem azokat népszerűsíteni, akik tevékenységükkel az elveimnek megfelelően működnek, ami a termékük gyártását érinti. A részletek előtt először is érdemes néhány tényt és a hozzájuk tartozó fogalmakat tisztázni:

 

Mi is történik az állatokkal a kísérletek során?

Általában, az erre a célra tenyésztett állatok között főként patkányokat, egereket, nyulakat vélhetünk felfedezni, de nem újdonság számukra az sem, ha egy majmon, macskán vagy kutyán végeznek e fajta vizsgálatokat. A tesztelés során, akár egy készterméket, vagy annak összetevőit, az állatok bőrére viszik fel, vagy épp juttatják a szemébe, esetleg gyomrába. Ezután pedig az előzetes tudományon és szerencsén múlik, hogy a kellemetlenség csak a tevékenységig tart, vagy a mellékhatások sora miatt a szenvedés még csak most kezdődik.

 

Mi az oka, hogy így ellenőrzik a termékek minőségét?

A mellett, hogy véleményem szerint nem foglalkoznak az alternatív megoldásokkal, és cégük fejlődését, megbízhatóságát féltik, sajnos törvényi szabályozások is kötelezik néhol a cégeket erre. Például, amennyiben egy márka szeretne betörni Kínába, és meghódítani a külföldi piacot, hiába volt eddig tevékenysége során cruelty free (lásd később mit jelent), az ottani szabályozások kötelezik őket arra, hogy mielőtt a polcokra kerülne a kínálatuk, essenek át ezen a tesztelésen, mely helyett jelenleg alternatív megoldást nem fogadnak el!

 

Mi a helyzet az Európai Unió területén belül?

2003 éve a kozmetikai ipar fejlődése kapcsán hatalmas előrelépés volt az EU-n belül, ugyanis ekkor betiltotta az állatkísérleteket a területén belül, mely nem csak a késztermékekre, hanem az eléréséhez használt nyersanyagokra is vonatkozott. Ettől függetlenül a vásárlásod során még szükséges az átlagosnál is jobban figyelni, hisz attól, hogy Magyarországon veszel egy alapozót, lehet, hogy a cég, aki gyártja, jelen van a kínai piacon, mellyel egy olyan márkát támogatsz és leszel a fogyasztója, akiknek nem feltétlenül szeretnél. Szerencsére, ebből fakadóan, ha egy magyar terméket veszel, melyet például csak hazánkban forgalmaznak, és a nyersanyagai is innen származnak, akkor 99%, hogy állatkísérlet mentes terméket vásárolsz. Természetesen nem csak magyar termékeket találhatsz, akik ennek a kritériumnak megfelelnek.

 

Mit jelent a cruelty free és mit jelent, ha egy termék vegán?

A két halmaz közös pontjai a legmegfelelőbbek, amennyiben azt az elvet szeretnénk követni, hogy szépségünk fokozása érdekében ne vegyük igénybe az állatvilág szolgáltatásait. Amennyiben egy cruelty free termékből van szó, az garantálja, hogy eléréséhez nem történtek állatkísérletek, de nem biztosítja azt a feltételt, hogy az összetevők között nem szerepelnek állati eredetű nyersanyagok. Amennyiben egy vegán terméket veszünk szemügyre, az pedig ennek az ellenkezője. Biztosítja, hogy nem találunk állati eredetű összetevőt a késztermékben, de azt nem, hogy előállítása során nem végeztek állatokon teszteléseket. Általánosságban elmondható, hogy egy vegán termék nagyobb százalékban lesz cruelty free, mint egy kísérletmentes egyúttal vegán is, viszont ez nem szabályszerű! Ez megint egy olyan döntés, mely a vásárlók megítélésétől függ, hogy mi az, ami még belefér a választás során, és mi az, mely már nem.

 

Mire figyeljünk még egy cruelty free termék során?

Van olyan márkákra példa, akik cruelty free-nek számítanak vagy akár vegánnak is, viszont tekintettel arra, hogy működésüket egy anyacég felügyeli, nem garantált, hogy ők is ezen elveket vallják. A PETA álláspontja szerint cruelty freenek tekinthető ettől függetlenül a márka, viszont sok ember esetében ez még kétes érzéseket kelt, és kerülik ezt a kínálatot is.

 

Fontos megjegyezni, mely nem csak az oldalon megjelenő termékekre vonatkozik, hogy amennyiben egy új terméket szereztél be, mielőtt a teljes testfelületedre használni kezdenéd, tesztelt te magad is egy kisebb bőrfelületen, hogy passzoltok-e egymáshoz, elkerülve az esetleges, váratlan irritációkat.

 

Tekintettel arra, hogy a törvények is napról napra változhatnak, és ettől függetlenül a cégek döntései is módosulhatnak, melyek kapcsán a régebbi bejegyzések nem feltétlenül lehetnek naprakészek, ellenőrizd az alábbi oldalakon az információkat:

www.peta.org vagy töltsd le iOS vagy Andorid készülékedre a Bunny Free alkalmazást.

 
Chat

 
Számláló
Indulás: 2017-08-18
 


Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal